För fler skogar att skrika i.

Hej alla vackra!
Jag postade en grej på facebook för ett tag sedan, efter att ha sett reklam för det här årets Earth Hour. Det är ju ett fenomen som kritiserats en hel del för att lägga lite fel fokus, "det spelar ju ingen roll att jag släcker om ingen annan gör det osv sov" dvs random vanliga lat-skalle-ursäkter. Det här året ser deras reklam-annons lite annorlunda ut, man vill nu att folk ska dela annonsen och samtidigt skriva ner vad man gör för miljön, tipsa varandra helt enkelt. 
Och ärligt, ge detta en chans nu, känner jag! Det är ju liksom som bekant väldigt lätt att bara avfärda dylikt med "jag får bara dåligt samvete av att läsa hur duktiga alla andra är" "jag orkar inte", "jag har inte tid" "så länge de inte drar igång ett system som gör det mycket enklare för alla vanliga dödliga att vara mer miljövänlig, typ återvinning i alla fastigheters soprum, så tänker jag fanemej inte lyfta arslet och anstränga mig" osv osv osv.
M. Fast om inget engagemang finns, så kommer det inte heller finnas någon drivkraft bakom att vilja införa dylika "större mer övergripande och mer underlättande" system som underlättar för alla att bli mer miljömedvetna. 
Jag tycker faktiskt inte vi har någon rätt att klaga på att klimatmöten går åt helvete för att inget riktigt engagemang finns, när vi inte själva ens orkar skilja plasten från pappret i det tomma kaffepaketet. Alltså, någonstans måste man ju börja. 
 
Så detta är ett riktigt präktigt skryt-inlägg om man så vill, men det är också en uppmaning: Ja, det kanske i stunden är liiiite mer obekvämt för dig att inte bara slänga dina trasiga strumpor och köpa ett par nya, utan att lägga tio minuter på att laga dem. Men det är värt, om du tänker på hur sjukt glad naturen blir av att få slippa dina jävla strumpor uppkörda i kretsloppet. Vacker natur är inte bara något man kan ta för givet alltid finns där, förvänta sig att lite rosé-rosig få njuta av och skvalpa runt i, typ en (av de sällsynt varma) månad om året, det är tyvärr något som kräver lite omvårdnad eller i alla fall some god damn respekt. 
 
Så här: Få nu för fan inte dåligt samvete! Gör istället! Inspireras, och tipsa andra! Det är faktiskt sjukt lätt, jag lovar!
 
 
 
 
1: Jag är inte uttalat vegetarian, men lagar
 
helst vegetariskt eftersom det är enklast och känns fräscht, enligt mig...Alltså får jag bestämma blir det köttfria vardagar titt som tätt, inte bara någon sketen måndag.
2: Jag tänker inte sälja min bil, den har räddat vår småbarnsfamilj från diverse samordnings-problematiserings-baserade ångestattacker sjukt många gånger, och då har vi ändå bara haft den några månader. Dock använder vi den bara 3 ggr i veckan, helt enkelt därför att kollektivtrafik går precis lika bra, om man bara ska fram och tillbaka till jobbet.
3: Jag källsorterar. ALLT. Inklusive de små sladdriga plastkassarna man köper frukt i. Inklusive pizzakartongerna, jodå det är bara att skrapa bort resterna i papperskorgen, vika ihop kartongen och så ner i återvinningen. Inga konstigheter. Och nej, vår hyresvärd tycker inte att man behöver ha återvinning i det ordinarie soprummet, men jag knallar då istället iväg till närmaste sopstation utomhus. Tar 10 min, ger en promenad och en "nu har jag städat"-känsla. Gött med andra ord. Alla konstiga hårspray-flaskor och glödlampor och dyl, sparas i en kasse i garderoben tills nästa gången vi åker till återvinnings-tippen. Vår trasiga micro hamnade på vinden i väntan på nyss nämnda tipp-tripp. Inte heller detta särskilt svårt.
4: Typ 80% av mina och Veras kläder är second hand. Nästan alla våra möbler också, när jag tänker efter. Ledsnat på dina gamla köksmöbler? Måla om dem! Eller sälj på blocket och köp ett par nya snyggare på blocket/tradera/myrorna! Man behöver inte alltid kasta sig över Ikea, liksom. 
5: Laga dina strumpor/strumpbyxor! Låter kanske jävligt b, men tänk så här: du sitter inte bara där med strump-stopp-stickan i högsta hugg, du förvaltar ett kulturarv. Kunde mormor, kan du. You-tube:a om du inte vet hur man stoppar en strumpa. Häll upp kaffe i snygg retro-kopp och sörpla lite samtidigt, så känns det genast roligare. 
Återvinning äger. Därför att det är snyggast, billigast, mer personligt och snällast mot miljön. Busenkelt.

ALLTSÅ: Nej, jag är inte något miljöhelgon, det finns säkert sjukt mycket mer jag skulle kunna göra, men jag gör ändå NÅGOT. För det känns bra. Och det kan du med.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0